In samenwerking met La Piscine in Roubaix eert Blancheporte Odette Lepeltier (1914-2006) met een speciale collectie

  • Louise, Mode redactie
  • 01 februari 2023 Louise, Mode redactie

La Piscine & Blancheporte:
het ontstaan van het projectt

Het Franse museum La Piscine in Roubaix en Blancheporte brengen hulde aan Odette Lepeltier. Het museum organiseert een retrospectieve tentoonstelling van 18 februari tot 21 mei 2023 en ter gelegenheid daarvan presenteren wij een capsulecollectie als eerbetoon aan de keramische kunstenaar. Deze collectie bestaat uit een twintigtal stukken: huishoudlinnen, confectie, sjaals, pareo’s, boodschappentassen… op elk van deze stukken herkent u de emblematische motieven uit het werk van Odette Lepeltier. De ontwerpers van Blancheporte hebben een echte, modieuze collectie gecreëerd die de creaties van de kunstenaar illustreert.

Wij vinden het belangrijk dat het werk van deze Franse keramische kunstenaar in ere wordt gehouden. Dit initiatief sluit aan op onze wens om de rol van de vrouw in de samenleving aan te moedigen en te ondersteunen. Wij zijn dan ook erg trots dat wij deze collectie kunnen presenteren en zo het werk van Odette Lepeltier onder de aandacht kunnen brengen.

De stukken zullen vanaf 11 januari 2023 verkrijgbaar zijn via onze catalogus en de webshop van Blancheporte.

Odette Lepeltier | Franse keramiekkunstenares uit de XXe eeuw

Wie was Odette Lepeltier?

Odette Lepeltier was een 20e-eeuwse Franse keramiste. Ze werd geboren in 1914 in Parijs en overleed in 2006. Haar meisjesnaam was Odette Pouget. Zij leerde haar man, die kunstschilder was, kennen tijdens haar studie aan de École nationale supérieure des beaux-arts.

Het paar kreeg twee kinderen en werkte lange tijd samen, ieder in zijn eigen studio in hun huis in Champagne-sur-Oise. Zij stimuleerden en steunden elkaar, maar beoordeelden elkaars werk tevens met een kritisch oog. Ook werkten zij aan enkele gezamenlijke projecten.

Odette Lepeltier heeft een jaar lang (1937-1938) stage gelopen in Primavera, een kunstatelier van de beroemde Printemps winkels. Het doel van dit atelier was om de nieuwe stijl bij het grote publiek bekend te maken. Keramiekcreaties speelden daarbij een hoofdrol. Niet verwonderlijk dus dat Odette deze kunstvorm koos voor haar nieuwe artistieke expressie. In het begin van de jaren 1940 begon haar carrière als keramiste dan ook echt. Bij het grote publiek is Odette Lepeltier nauwelijks bekend, hoewel haar werk na de oorlog op grote schaal is verspreid. Zij opende ook een winkel onder de naam Daphne, waar zij werk van andere kunstenaars verkocht.

Odette Lepeltier | Franse keramiekkunstenares uit de XXe eeuw

Odette Lepeltier maakte veel getekende studies als basis voor het ontwerp van haar werken.

Haar werk was eerder academisch, maar zij vervaardigde ook decoratieve objecten, beelden en religieus meubilair. Daarnaast werkte zij ook aan decoratieprojecten voor binnen en buiten. Het naakt was voor haar een grote bron van inspiratie, die zij ontdekte tijdens haar opleiding aan de Ecole des Beaux-Arts. Nog meer liet zij zich echter inspireren door de schilderkunst, de tekenkunst en de keramiek uit de Italiaanse renaissance. Bovendien werd Odette Lepeltier ook sterk beïnvloed door haar vrienden en hedendaagse kunstenaars zoals Maurice Savin en Gueden.

Een eerste blijk van erkenning ontving zij tijdens het Salon de l’Imagerie, waar zij regelmatig duidelijk driedimensionale sculpturen exposeerde. Dit bood haar de mogelijkheid om contacten te leggen met invloedrijke decorateurs.

Ontdek de collectie
Museum La Piscine Roubaix | Musée d'art & industrie

Museum La Piscine

Het museum La Piscine in Roubaix en Blancheporte willen Odette Lepeltier, een belangrijke figuur in de keramiekkunst van de eerste helft van de 20e eeuw, onder de aandacht brengen. Het museum heeft enkele getekende studies verworven die Odette Lepeltier maakte, maar waarmee zij echter nooit de bedoeling had ze buiten haar atelier te tonen. De tentoonstelling loopt van 18 februari tot 21 mei 2023 en biedt de bezoeker een persoonlijke blik op het leven en de creatieve geest van de keramiste. Deze expo is dan ook een intieme kennismaking met het parcours dat zij heeft afgelegd.

La Piscine, La Piscine – Museum voor kunst en industrie André Diligent de Roubaix is gevestigd op de plaats van een voormalig Art Deco zwembad, dat hier gebouwd werd tussen 1927 en 1932 en nu op de lijst van 20e-eeuwse erfgoed staat. Na de voltooiing van het ontwerp van architect Jean-Paul Philippon opende het vernieuwde gebouw in 2001 zijn deuren. Het bleek zowel bij het publiek als de media meteen een groot succes.

Set van 2 kussenhoezen in ecru en saffraan, goedkoop | Collectie Blancheporte x Odette Lepeltier
Deze artikelen zijn ook interessant voor u
Must-read! Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?
Must-read! Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?

Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?

Daar gaan we!!! Vanaf 1 juli slaat de soldengekte opnieuw toe in België en op uw favoriete site. Damesmode, herenmode, lingerie, woning, schoenen, accessoires… Alle rubrieken doen mee met de Solden en zomerpromoties: de nieuwigheden onder de kleding...

Meer lezen...
Must-read! Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?
Must-read! Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?

Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?

Na een borstoperatie of mastectomie vereist het lichaam nieuwe aandachtspunten. Als u gaat zwemmen, voor medische redenen of gewoon voor het plezier, is de keuze van uw badpak of bikini belangrijk in uw genezingsproces en om de herstellende huid te b...

Meer lezen...
Must-read! Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?
Must-read! Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?

Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?

We gaan elke dag op zoek naar nieuwe manieren om meer verantwoorde mode te ontwerpen. We zijn dan ook heel trots om u deze collectie katoenen sjaaltjes, vervaardigd in het Franse Roubaix (Hauts-de-France), voor te stellen. De productie gebeurt gaande...

Meer lezen...
Must-read! Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker
Must-read! Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker

Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker

Borstkanker is een onderwerp dat ons het hele jaar bezighoudt, maar oktober is de gelegenheid om wat dieper in te gaan op de acties die worden georganiseerd en om het belang van screening onder de aandacht te brengen. Sinds 2 jaar werken we same...

Meer lezen...