Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

  • Louise, Mode redactie
  • 23 januari 2019 Louise, Mode redactie
Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

Blancheporte heeft ervoor gekozen om dit seizoen met Louise Motte, een jong talent in de Rijselse regio, samen te werken. Het idee: een capsulecollectie creëren volgens het imago van onze twee werelden, kleurrijk, eigentijds, gedurfd en ultravrouwelijk. Ontmoeting met Louise en haar merk, Andrée Sorant...

Wie zit er achter Andrée Sorant?

Ik creëerde het merk Andrée Sorant 5 jaar geleden als eerbetoon aan mijn grootmoeder van moeders kant, een zeer elegante en avant-garde vrouw met waarden die ik wilde overbrengen.

Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

Waarop is het concept van jouw merk gebaseerd?

Ik ben met foulards begonnen. Ik wilde ze helemaal up-to-date maken, er mijn eigen stempel op zetten om dit accessoire dat volgens mij emblematisch en tijdloos is in een herziene versie aan te bieden. De foulard is meestal een zeer concentrische compositie, een dessin van een vierkant in een vierkant in een vierkant. Ik had zin om het kader om te draaien en de compositie te veranderen, zodat, wanneer iemand haar sjaal in de ene of de andere richting vouwt, het ene of andere motief wordt benadrukt en zo twee sjaals in één worden bekomen.

Hoe heb je deze passie voor het textiel verworven?

Mijn vader was architect, mijn moeder had een kledingwinkel. Ik heb altijd in een creatieve omgeving geleefd met ouders die oog hebben voor kunst en de kunstnijverheid. Ik heb uiteraard voor een artistieke studierichting gekozen om textielontwerpster te worden en ik heb echt mijn weg gevonden.

Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

Dus je bent niet alleen geïnspireerd door je grootmoeder, maar ook door je moeder...

Ja, ik heb een aangeboren smaak voor mooie kleding en de allure van de jaren 50. De architectuur heeft bij ook sterk beïnvloed. De ruimtes, de lichtbewerkingen... Ik probeer de belangrijkste architectuurprincipes om te zetten in mijn textiel creaties. Ik ben ook beïnvloed door fotografen, schilders. Ik ben dol op William Eggleston, Jacques Henri Lartigue, Matisse, David Hockney... Een journalist definieerde ooit mijn motieven als "verfijnde retro".

Afgezien van familiale inspiraties, welke vrouwen zijn jou opgevallen en hebben je beïnvloed in je artistieke leven?

Tijdens mijn studies heb ik lang stage gelopen in een kantoor naast de studio van mevrouw Rykiel. Ik had het geluk haar vaak te zien werken en ik was altijd zeer onder de indruk

van haar manier waarop ze zeker was van haar keuzes, van hoe ze zaken opnieuw bleef overwegen tot ze helemaal tevreden was met het silhouet van een artikel. Het is een vrouw die haar eigen winkel van tricots heeft opgezet en er dit fantastische iconische huis van heeft gemaakt. Ze aarzelde niet om de codes te doorbreken.

Wat dacht je toen Blancheporte je benaderde voor deze samenwerking?

Ik realiseerde me dat mijn creaties ook geschikt konden zijn voor andere artikelen, zoals beddengoed, kussens, prêt-à-porter items... en ik vond het leuk een ​​groter aantal mensen te kunnen aanspreken. Ik vond dit collectieve werk en deze wil om nieuwigheden aan de klant aan te bieden interessant.

Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

Wat zijn jouw inspiraties voor deze capsulecollectie?

Ik heb het thema "Brasilia: modernisme en tropen" uitgewerkt. Ik wilde zeer lineaire en zeer moderne architecturen combineren met de weelderige natuur van Brazilië. Ik wilde de minerale materialen, de architectuur en de zeer dichte groene natuur nauw samenbrengen.

Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.
Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.

Hoe zie je de moderne vrouw, de vrouw Andrée Sorant?

Onafhankelijk. Ik bewerk graag de uniseks stijl want ik denk dat de vrouw Andrée Sorant zich de mannelijke codes opnieuw eigen maakt en ze een vrouwelijke touch geeft door accessoires of door de manier waarop ze normaal gedragen worden om te leiden.

Deze samenwerking maakt ook deel uit van de wens om creatieve vrouwen te in de verf te zetten. Wat denk je daarvan?

Ik vind het een goede zaak dat jonge ontwerpers deze zichtbaarheid en dit vertrouwen krijgen. Mode en creativiteit zijn nog altijd zeer gecentraliseerd in Parijs, terwijl er ook een grote dynamiek bestaat in de regio's en vooral hier, in Noord-Frankrijk. De sterke gehechtheid aan textiel en creatie heerst er nog steeds. Ook is het belangrijk om te laten zien dat je als vrouw een dergelijke uitdaging kan aangaan. Dit is vandaag in de trend, zonder een feministische strijd te zijn, een algemeen bewustzijn want de gelijkheid van mannen en vrouwen is thans een vanzelfsprekend feit voor iedereen geworden. Het is de weerspiegeling van de huidige maatschappij, van wat er veranderd is.

Ontmoeting met onze gastontwerpster Andrée Sorant.
Deze artikelen zijn ook interessant voor u
Must-read! Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?
Must-read! Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?

Hoe bereid je je voor op de zomeruitverkoop?

Daar gaan we!!! Vanaf 1 juli slaat de soldengekte opnieuw toe in België en op uw favoriete site. Damesmode, herenmode, lingerie, woning, schoenen, accessoires… Alle rubrieken doen mee met de Solden en zomerpromoties: de nieuwigheden onder de kleding...

Meer lezen...
Must-read! Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?
Must-read! Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?

Welk badpak of bikini kiezen na een borstoperatie?

Na een borstoperatie of mastectomie vereist het lichaam nieuwe aandachtspunten. Als u gaat zwemmen, voor medische redenen of gewoon voor het plezier, is de keuze van uw badpak of bikini belangrijk in uw genezingsproces en om de herstellende huid te b...

Meer lezen...
Must-read! Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?
Must-read! Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?

Hoe een sjaaltje te dragen in stijl?

We gaan elke dag op zoek naar nieuwe manieren om meer verantwoorde mode te ontwerpen. We zijn dan ook heel trots om u deze collectie katoenen sjaaltjes, vervaardigd in het Franse Roubaix (Hauts-de-France), voor te stellen. De productie gebeurt gaande...

Meer lezen...
Must-read! Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker
Must-read! Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker

Roze oktober: allemaal samen tegen borstkanker

Borstkanker is een onderwerp dat ons het hele jaar bezighoudt, maar oktober is de gelegenheid om wat dieper in te gaan op de acties die worden georganiseerd en om het belang van screening onder de aandacht te brengen. Sinds 2 jaar werken we same...

Meer lezen...