WELK ONDERHOUD VOOR WELK MATERIAAL?

Om wasongelukjes tegen te gaan en te voorkomen dat kleding verandert van vorm of kleur, hebben we al onze trucjes en onderhoudstips gebundeld voor een garderobe die onberispelijk blijft, zelfs na verloop van tijd.

WOL

Cocooning & zacht

Deze stof, zonder twijfel de allerwarmste, moet absoluut koud worden gewassen. Gebruik geschikt wasmiddel en ook het juiste wasprogramma. Voor het drogen is liggend de beste optie om te voorkomen dat de wol vervormt door het gewicht. Eenmaal droog, kan strijken beter worden vermeden: de wol zou beschadigd kunnen raken.

KATOEN

Licht & aangenaam

Katoen is een vezel die behoorlijk bestand is tegen warmte. Wassen op 40°C kan geen kwaad, net als warm strijken en trommeldrogen. Soms bevat de stof naast katoen ook modal, een synthetische vezel die ze soepel en zacht maakt. Modal wordt op dezelfde manier onderhouden.

VISCOSE

Comfortabel & soepel

We houden van viscose omdat ze dankzij haar lichte en soepele aspect zo aangenaam is om te dragen. Als viscose nat is, heeft ze de neiging om broos te worden. Als ze er een beetje uitziet als karton, geen paniek! Het volstaat ze te laten drogen en vervolgens even kort te strijken ; zo zal ze snel haar vorm terugkrijgen.

POLYESTER

Kreukvrij en licht

Met z’n vochtafvoerende eigenschappen kunnen we niet hoog oplopen, maar polyester is dan wel weer zo goed als kreukvrij. Wie gehaast is of allergisch aan strijken, kan hiermee dus heel wat tijd besparen. Polyester is bestand tegen warm wassen en strijken (maar let wel op dat het niet smelt want het is afkomstig van plastic!).

LINNEN

Natuurlijk & ademend

Deze 100% natuurlijke vezel is heel aangenaam om te dragen, vooral wanneer het warmer wordt. Gebruik een heet strijkijzer om z’n gekreukte en onregelmatige aspect af te zwakken. Linnen is bestand tegen alles, zowel warmte als droogtrommel! Opgelet: linnen kan na verloop van tijd iets losser komen te zitten. Hou hier rekening mee tijdens het passen!

LEER

Slijtvast & soepel

Leer heeft het niet zo voor de wasmachine en nog minder voor het strijkijzer. Om vlekken te verwijderen zonder water te gebruiken, kan terre de Sommières zijn nut bewijzen: deze vlekkenverwijderaar op basis van natuurlijke kleipoeder is gemakkelijk te vinden in drogisterijen en gespecialiseerde winkels.