Hoe beddengoed te onderhouden?

  • Quentin, Woning redactie
  • 08 september 2023 Quentin, Woning redactie

Onze tips om zorg te dragen voor uw beddengoe

Bij Blancheporte weten we dat nachtrust van het allergrootste belang is. Daarom stellen onze woningexperts elk jaar hun knowhow tot uw dienst, door u de best mogelijke selectie beddengoed aan te bieden tegen toegankelijke prijzen.

Dekbedden, dekens, hoofdkussens, bedbodems, matrassen… Uw beddengoed onderhouden is al even belangrijk als de aankoop zelf van de verschillende elementen waaruit het bestaat. Goed onderhouden beddengoed staat namelijk garant voor een betere nachtrust, gaat langer mee en is ook de ideale manier om allergieën te bestrijden. Ontdek de tips van onze experts om uw beddengoed te onderhouden.

Bekijk het beddengoed

Beddengoed onderhouden: uw slaapruimte verluchten

Verluchten is de boodschap, en liefst zo vaak mogelijk. Overal in huis eigenlijk, maar zeker ook in de slaapkamer, om zorg te dragen voor uw beddengoed. Dit maakt het mogelijk om de lucht in de ruimte te verversen, te verfrissen, vochtigheid te verminderen, eventuele slechte geurtjes te verjagen maar ook huisstofmijt tegen te gaan, dat ongedierte dat zowel de kwaliteit van uw nachtrust als de hygiëne van uw beddengoed aantast.

Maar niet enkel uw slaapruimte moet worden verlucht: verlucht ook uw matras zo vaak mogelijk. Haal alle lakens weg en laat ze ademen om het vocht te laten verdampen. U kan uw matras ook stofzuigen om stof en andere onzuiverheden weg te halen.

Bekijk het beddengoed

Beddengoed onderhouden: zorg dragen voor uw matra

De matras is een van de belangrijkste onderdelen van uw beddengoed, zoveel is zeker. Om uw matras te onderhouden en zo lang mogelijk te laten meegaan, kan u ze regelmatig omkeren. Wist u dat de meeste matrassen een zomerkant en een, meestal gewatteerde, winterkant hebben? Draai de matras tijdens de winter naar de winterkant en tijdens de zomer naar de zomerkant. U kan de matras om de 3 maanden ook ondersteboven draaien zonder ze daarom volledig om te keren.

Door uw matras regelmatig om te keren kan u voorkomen dat ze doorhangt en er vroegtijdig kuilvorming ontstaat. De levensduur van een matras is ongeveer 10 jaar.

Bekijk het beddengoed

Ook hygiëne speelt een rol bij het onderhoud van uw matras. Zorg daarom voor een matrasbeschermer en een matrashoes. In functie van hun eigenschappen beschermen ze uw beddengoed tegen vlekken, schimmels, huisstofmijt en bedwantsen. Er zijn trouwens ook hoofdkussenbeschermers en onderslopen verkrijgbaar die werken volgens hetzelfde principe, om uw hoofdkussens te beschermen.

Zitten er jammer genoeg vlekken op uw matras? Kies voor een mild reinigingsmiddel om ze opnieuw proper te maken. Kies bij de aankoop van uw beddengoedbescherming voor artikelen die bestand zijn tegen wassen op hoge temperatuur.

Bekijk het beddengoed

U kan ook kiezen voor een topdekmatras die zorgt voor extra comfort en uw matras beschermt tegen eventuele vlekken. Ze zal ook vocht als gevolg van transpiratie absorberen.

Bekijk het beddengoed

Beddengoed onderhouden: regelmatig wassen

Uw bedlinnenset mag dan in eerste instantie wel proper ogen, toch kunnen huisstofmijt en onzuiverheden er snel een thuis vinden. Het is aanbevolen om uw dekbedovertrek, hoeslaken en kussenslopen een keer per week of toch minstens om de 14 dagen te wassen. Als u slaapt met een huisdier, is het aanbevolen om te kiezen voor een wekelijkse wasbeurt. Het spreekt voor zich dat u best nooit slaapt in een bed zonder laken, kussensloop of dekbedovertrek: bacteriën zullen zich veel makkelijker verspreiden in uw beddengoed en het is veel eenvoudiger om een bedlinnenset schoon te maken dan de rest van uw beddengoed…

Vergeet ook niet om uw dekbedden en hoofdkussens van tijd tot tijd te wassen om uw beddengoed proper te houden. Volg voor het dekbed de aanbevelingen van de fabrikant: sommige dekbedden zijn machinewasbaar als de afmetingen van uw wasmachine het toelaten, andere zullen rechtstreeks naar de droogkuis moeten vanwege hun samenstelling. Pas dezelfde logica toe voor het wassen van uw hoofdkussens: wasmachine volgens de instructies van de fabrikant of droogkuis.

Denk er ook aan om uw bedbodem ongeveer een keer per jaar schoon te maken. Als u een bedbodem met latten in hout of pvc hebt, is dat zo geregeld met een gewone vochtige doek. Voor boxsprings zal u de stofzuiger moeten bovenhalen.

Bekijk het beddengoed
Deze artikelen zijn ook interessant voor u
Must-read! Welke cadeautips voor Moederdag?
Must-read! Welke cadeautips voor Moederdag?

Welke cadeautips voor Moederdag?

Mama, mamsie, plusmama, schoonmama… Al deze vrouwen, die ons nauw aan het hart liggen en ons omringen met hun liefde, verdienen de mooiste attenties op Moederdag. Om hen een plezier te doen, is een onvergetelijk geschenk altijd welkom!...

Meer lezen...
Must-read! Hoe uw badlinnen kiezen?
Must-read! Hoe uw badlinnen kiezen?

Hoe uw badlinnen kiezen?

Omdat uw welzijn voorop staat, is de keuze van badlinnen doorslaggevend. Om het ideale badlinnen te kiezen, dat zorgt voor de nodige zachtheid na een bad of douche, zijn er enkele criteria om rekening mee te houden. Laten we samen een kijkje nemen....

Meer lezen...
Must-read! Hoe uw gordijnen kiezen?
Must-read! Hoe uw gordijnen kiezen?

Hoe uw gordijnen kiezen?

Gordijnen en voilegordijnen zijn tegelijk nuttig en stijlvol en daarmee de onmisbare finishing touch voor uw interieurdecoratie. Hoe kiest u gordijnen volgens het seizoen en hun gebruik in elke ruimte? Onze decoratiespecialisten brengen raad en helpe...

Meer lezen...
Must-read! Hoe topdeals scoren?
Must-read! Hoe topdeals scoren?

Hoe topdeals scoren?

Meestal is het wachten geblazen tot de soldenperiodes om topdeals te spotten en nieuwe juweeltjes op de kop te tikken voor uw garderobe. Maar hoe scoort u dan de rest van de tijd leuke deals? Bij Blancheporte wordt u het hele jaar door verwend met kl...

Meer lezen...
Must-read! Voor welk huislinnen  valt u dit seizoen?
Must-read! Voor welk huislinnen  valt u dit seizoen?

Voor welk huislinnen valt u dit seizoen?

Lakens, dekbedovertrekken, kussens, posters, kaarshouders… Met de Lente-Zomer die stilletjesaan dichterbij komt, verandert onze woningdecoratie mee met onze garderobe! Dit seizoen hebben onze stylisten 4 onmisbare trends gespot: de Minerale woontr...

Meer lezen...
Must-read! Hoe uw kleding opvouwen/opbergen
Must-read! Hoe uw kleding opvouwen/opbergen

Hoe uw kleding opvouwen/opbergen

Onze stylisten geven enkele tips om uw kleding te vouwen en op te bergen in uw dressing. Een eenvoudig stappenplan en handige opbergers waarmee u voortaan uw favoriete modellen in een handomdraai bovenhaalt!...

Meer lezen...